top of page

Ayak Bileği Burkulmaları

Ayak bileÄŸi burkulmalarına günlük hayatta sık ÅŸahit olunur. Hareket açıklığının o yöne fazla olmasından dolayı burkulma genelde ayağın iç tarafa dönmesi ile olur. Ayak iç tarafa dönerken ayağın dış tarafında ki baÄŸlar gerilir ve bazen koparlar.

Ayak iç ve dış yanında çok güçlü baÄŸlar vardır. Tüm bu baÄŸların 2 adet görevi ana vardır. Bir tanesi adı üstünde iki kemiÄŸi birbirine baÄŸlamak ve hareket esnasında ekleme binen yükü enerjiyi koruyacak ÅŸekilde dağıtmaktır. DiÄŸeri görevi ise propiosepsiyondur: baÄŸların yapısında sensor hücreler bulunur ve bağın pozisyonel durumunu sürekli merkezi sinir sistemi ile konuÅŸur. Bir baÄŸda yaralanma olduktan sonra bu propiosepsiyon geri gelmez ise beyin hızlı hareketlerde eklemin pozisyonunu anlayamaz ve kaslar refleks hareketleri yapamadığından tekrar burkulmalar yaÅŸanır. Burkulmalar sonrasında kuvvetlendirme egzersizlerinin yanında bu propiosepsiyon hareketlerinin yapılması çok önemlidir.

Ayak bileÄŸi dış yan tarafta baÄŸ bir tane deÄŸildir. Aslında harmonik ÅŸekilde çalışan bir baÄŸ kompleksidir. Anterolateral talofibular ligaman en sık yaralanan baÄŸdır.

Burkulmanın anatomik ÅŸiddetine göre baÄŸ yaralanmalarını sınıflarız:

1. derece: (Hafif) baÄŸ hafifçe gerilmiÅŸtir, görünen yırtık yoktur.
2. derece: (Orta) Bağda kısmi yırtık vardır.
3. derece: (Ağır) BaÄŸ ve hatta eklem kapsülü yırtılmıştır.

Bir de fonksiyonel sınıflama yapılır:

1. derece: Ayak bileÄŸi saÄŸlam hissedilir, hasta az bir aÄŸrı ile yürüyebilir.
2. derece: Ayak bileÄŸi ara ara saÄŸlam hissedilir. yürürken açık bir aÄŸrı vardır.
3. derece: Yürürken ayak bileÄŸi hiç saÄŸlam hissedilmez, topallama vardır; ayak bileÄŸinde boÅŸluk hissedildiÄŸinden yürümek zor olur.

High ankle sprain dediÄŸimiz baÅŸka bir tür burkulma daha vardır. Bura da yaralana yapı ayak bileÄŸi bağı deÄŸil tibia ve fibulayı birbirine baÄŸlayan ara baÄŸdır.

Burkulma olduÄŸunda hemen yerden kalkılmamalı güvenli bir destek bulduktan sonra hareket edilmelidir. Ödemi azaltmak ve erken dönem iyileÅŸme için ilk 48 saat kompresif bandaj yapılmalı ve bacak yukarıda tutulmalıdır. günde 3-5 kez soÄŸuk uygulama iyi gelebilir.

Sonraki günlerde yaralanmanın derecesine göre ya alçı botlar ya da ayak bileÄŸi destek splintleri kullanılır.

RİCE- rest, ice, compression , elevation (dinlenme, soğuk uygulama, bandaj, yukarıda tutma) tedavisi yapılır

BaÄŸ yaralanmasının derecesini öÄŸrenmek amacı ile 3 hafta sonra muayene yapıldıktan sonra MRI incelemesi yapılmalı ve eÄŸer tam bir kopma yoksa hemen güçlendirme ve propiosepdiyon egzersizlerine baÅŸlanmalıdır. tam kopmalarda bağın durumuna göre artroskopik yöntemle baÄŸ dikilebilir ya da çok harap olmuÅŸ ise açık rekonstrüksiyon ameliyatı yapılabilir.

bottom of page