top of page

Dirsekte Sinir Sıkışması: Kübital Tünel Sendromu

DirseÄŸinizi çarptığınızda hissedilen o elektrik çarpması gibi olan duyguyu çoÄŸu insan bilir. Sinirler ÅŸehrin elektrik kablo sistemi gibi bir aÄŸa sahiptir. Bu elektrik kabloları omurgadan çıkıp kaslarımıza doÄŸru giderken eklemlerin etrafından geçtikleri bükülen yerlerde cilde daha yakın olurlar. Bu yakınlık nedeniyle sinire ani temas olduÄŸunda bir anda elimizin yüzük ve serçe parmaklarına uzanan bir çarpılma duygusu, uyuÅŸma hissederiz. Ulnar sinir boyun omurgasından çıkan ana sinir ağından koltuk altında ayrılır ve kolumuzun ve önkolumuzun iç tarafı boyunca dirseÄŸin iç tarafında ki çıkıntılıkemiÄŸin arkasından dolanarak 4. ve 5. parmaklara dek uzanır. Sinirleri bir kablo gibi düÅŸünürseniz bu kablonun dış çeperindeki sinir kablocukları duyma, hissetme ile ilgili olan hissi sinirlerdir. Kablonun ortasından ilerleyen sinir kablocukları ise elimizi hareket ettiren kaslara beynimizden emir götüren motor kablolardır. Bir sinir sıkıştığında önce kablonun dışında bulunan his sinirleri etkilenir, sıkışma devam ettiÄŸinde kablonun ortasında yer alan motor kablolarda etkilenmeye baÅŸlar. Yani önce yüzük ve serçe parmaklarda karıncalanma, uyuÅŸma bazen yanma hissedilir, sonra elde zayıflık hissi ve güçsüzlük olur en sonunda ise el de özellikle tarak kemikleri arasında ki kaslar erir ve kemikler belirgin ÅŸekilde görülmeye baÅŸlar. Bu erime geri dönüÅŸümsüzdür, bu yüzden 6 haftadan uzun bir zaman yüzük ve serçe parmaklarında uyuÅŸma varsa doktora görünmeniz önemlidir.

Ulnar Sinir Sıkışma Nedenleri
Bu sinir dirseÄŸimizi büküp açtığımızda yaklaşık 2 cm gerilir. Dirsek 45 derecelik bir açıda iken bu gerilme en azdır. DirseÄŸimizi bükmeye devam ettiÄŸimizde gerilme gittikçe artar., özellikle 90 derece üzerinde gerilme ciddi miktarda artar. Uzun süre dirseÄŸi bükülmüÅŸ durumda iÅŸ yapan insanlarda bu sinirde sürekli gerilme olduÄŸu için öncelikle hisssizlik uyuÅŸukluk daha sonra kuvvetsizlik hissedilmeye baÅŸlanır. Uzun saatler klavye kullananlar, evde örgü iÅŸleri yapan hanımlar, telefonları uzun süreler sabit konumda kullananlar risk grubundadırlar. Gece uyurkende dirseÄŸi bükülmüÅŸ durumda uyuyanlarda bu sendromu yaÅŸayabilirler.

Bu durumu farkettiÄŸinizde aÅŸağıdaki önlemleri almalısınız:
Elinizin yüzük ve serçe parmaklarında uyuÅŸma hissederseniz aÅŸağıda ki tedbirleri hemen alın:

telefon ve klavye kullanırken dirseÄŸinizi bükük vaziyette uzun süreler tutmayın
dirseÄŸinizi sert bir yere dayayarak uzun süreler oturmayın
arabadayken açık cam tarafına dirseÄŸinizi dayayıp yolculuk yapmayın
gece uyurken dirseÄŸinizi bükük vaziyette deÄŸil açık vaziyette tutun; bunun için pratik bir yöntem : dirsek etrafına aynı dürüm gibi kalın bir havlu sarıp bunu bantlayın, uyuduktan sonra dirseÄŸin bükük hale gelmesi engellenmiÅŸ olur.
Bu tedbirlere raÄŸmen ÅŸikayetler geçmiyorsa doktora baÅŸvurun.

Muayene ve testler
Doktorunuz kübital tünel sendromunu kolayca anladıktan sonra hemen elinizin motor yani kuvvet durumunu ve kaslarda bir erimenin baÅŸlayıp baÅŸlamadığını anlamak ister. Bunun için bazı kuvvet testleri yapar. EÄŸer kuvvet konusunda problem varsa aÅŸağıda ki testleri ister:

Röntgenler: röntgenler siniri göstermez ancak sinire baskı yapabilen bazı kemik çıkıntılarını, eklem artrozunu görürüz.

EMG: sinir ileti testleri ile sinir dokusu hasarını ve iÅŸin ciddiyetini öÄŸrenir, ameliyat gerekliliÄŸini anlamış oluruz. Sinirler elektrik kabloları gibidir, beyin ve kaslar arasında mesajlar taşırlar. Sinir düzgün çalışamadığında bu mesajlar yerine geç iletilmeye baÅŸlar. etkilenen sinirin geçtiÄŸi noktalardan testler yapıp mesaj iletim hızlarını ölçeriz. Bu test ile sinirin kas erimesine yol açacak kadar etkilenip etkilenmediÄŸini de anlamış oluruz.

Tedavi
Yukarıda anlatılan günlük hayatta alınan tedbirlere ek olarak eÄŸer havlu sarmak tyeterli olmuyorsa dirseÄŸi belli pozisyonda tutan gece atelleri kullanılmaya baÅŸlanır. Dirsek ve el bileÄŸi için bazı egzersizler de iÅŸe yarayabilir. Ä°lk zamanlarda kısa süreli ibuprofen tablet veririz, bazen sinir çevresine steroid enjeksiyonları yapılır.

Cerrahi: Kas erimesi baÅŸlamışsa ya da alınan tüm önlem ve tadivelre raÄŸmen ÅŸikayetler geçmiyorsa cerrahi ile sorun giderilir. DeÄŸiÅŸik cerrahi teknikler vardır. ÇoÄŸunlukla sinirin dirsek arkasından geçtiÄŸi yolu deÄŸiÅŸtirip siniri dirsek önene transfer ettiÄŸimizde çok hızlı bir rahatlama saÄŸlanır ve kas erimesi tehlikesi de bertaraf olur. hastaneden aynı gün taburcu olmak mümkündür. Cerrahi sonrası herhangi bir kısıtlama yapılmaz.

bottom of page