top of page

Salgın Döneminde Acil Olmayan Ameliyatlar

Korona salgını azalmış olsa da tüm etkisi kaybolmadı ve dikkatli olmaya devam etmemiz gerekiyor. Acil olmayan (elektif) cerrahiler ile ilgili sorularınızın olduÄŸunu biliyorum.

​

Öncelikle ‘acil olmayan cerrahi’ denilmesi yanlış anlamalar ortaya çıkarıyor. Bugün için acil olmayan bir durum, zamanla halledilmesi çok zor bir hastalığa dönüÅŸebiliyor. Üstelik uykuyu bozan, yaÅŸam kalitesini zorlaÅŸtıran bir duruma acil olmayan demek ne kadar gerçekçidir? Elbette salgın devam ederken bu yeni dönemde ameliyat ile ilgili tedbirleri bilmemiz gereklidir. Bunlar ile ilgili sorular doÄŸdu. Bu yazıda bunlara cevap vermeye çalışacağım.

​

Bu salgın maalesef tüm yaÅŸ gruplarını etkiliyor. Åžu günlerde ülkemizde yakalananların sadece yüzde 2.8 inde öldürücü olmaktadır. Bu rakamlar riskin az olduÄŸunu anlatıyor. Ama tabi sıfır risk henüz uzakta.
Åžu an için önemli cerrahileri ertelemek gerekmiyor. Fakat seçenekleri de iyice gözden geçirmek gerekir.

​

Trafik kazası riskini sıfır yapmak için dışarı çıkmamak gerektiÄŸi gibi cerrahi riskini de sıfır yapamazsınız. Bu virüs, var olan risklere bir risk daha eklemiÅŸ oldu sadece. Tam burada cerrahiyi ertelemenin riskleri ile ameliyat olmanın risklerini kefeye koymak lazım. KiÅŸiden kiÅŸiye ve hastalığa göre bu tartı deÄŸiÅŸir. Salgın öncesinde olduÄŸu gibi terazinin hangi kefesinin ağır bastığına göre karar vermek gerekiyor.

​

Bu Durumda Ameliyat olmak Güvenli mi?


Bu soruya cevap hastaneye ve bölgeye göre deÄŸiÅŸmektedir. Hastaneler izole servisler yapmaktalar ve bazı hastaneler ise Covid19 hastası yatırmamaktadır. Ama gene de bu virüsün bulaÅŸmasını engellemek için kiÅŸisel çabalar çok önemlidir.

​

Önlemler alındığında ameliyat olmak güvenlidir.

 

Tabi burada ilk soru akla gelir:

 

Mutlaka ameliyat olmam gerekiyor mu?

 

Hareket sistemi hastalıkları açısından bazı durumları ertelemek mümkündür.
Öncesinde ameliyat hazırlığı yapmakta olan bir çok insanın bu mecburi dinlenme döneminde aÄŸrılarının azaldığını/geçtiÄŸini gördüm. Dolayısı ile aÄŸrı sizi rahatsız etmiyorsa doktorunuz ile tekrar görüÅŸüp ya da 2. 3. GörüÅŸler alarak karar vermeniz gerekir.

 

Bir çok küçük omuz yırtığı, menisküs yırtıklarının büyük kısmı ameliyat olmadan biraz sabırla iyileÅŸebiliyor.

Artroz yani kireçlenmelerde istirahat ve uygun egzersizler ile rahatlık saÄŸlanabiliyor.

 

Aylar öncesinden ameliyat kararı aldıysanız bile bu mecburi istirahat döneminde aÄŸrılar ciddi ÅŸekilde azalmış ise ve egzersiz de yapıp kuvvetlenebilmiÅŸseniz ameliyatı ertelemek/kurtulmak mümkün olabilir. Ancak tabi her ameliyattan kurtulmak mümkün olmaz.

 

Ameliyat için Gerekli Protokol ve Tedbirler:

 

Hastanelerde kullanılan sterilizasyon yöntemleri virüsü öldürmektedir. Ayrıca ameliyathane giriÅŸ ve çıkışları, personelin koruyucu tedbirleri, servislerde koruyucu tedbirler bir çok hastanede artırılmıştır. PPE kıyafetler kullanılmaktadır. Tabi ki söylemeye gerek yok tüm personel ve sizin de süreçlerde maske kullanması ve fiziksel mesafelere dikkat etmesi gereklidir.

 

Tarama:
 

Ameliyata girmeden en fazla 2 gün önce tarama/filyasyon soruları sorulacaktır. Yakın zamanda Covid-19 hastası biri ile temasın olup olmadığını bilmeleri gerekir. Burada hastalık semptomları ile ilgili bilgiler alınır. AteÅŸ, halsizlik, koku/tat kaybı gibi ÅŸikayetler sorgulanır. Refakatçinin de aynı taramadan geçmesi gereklidir. Ameliyat esnasında ve sonrasında elden geldiÄŸince az sayıda insan ile temas olmalıdır. Aynı süreç ameliyata katılacak saÄŸlık personeli ve diÄŸer servis görevlileri içinde geçerlidir.
 

Doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personeli rutin olarak test edilip taramalar yapılmaktadır.
 

Ameliyat sürelerine daha çok dikkat edilerek, ameliyat aralarında odalar sterilize edilerek uzun aralıklar ile randevular verilmektedir.
Risk grubunda olan yaÅŸlı ve kronik hastalıktan maÄŸdur olan (hipertansiyon, KOAH, diyabet vs.) hastalarımız için özellikle üst seviye korumalı bir süreç planlanması gereklidir.

 

Test:
 

BoÄŸaz arkası sürüntüden yapılan PCR testi ameliyattan 2 gün önce yapılır. Test sonucunda hastalık çıkmasa

dahi taramada ateÅŸ, halsizlik gibi durumlar varsa ve ameliyat hayati deÄŸilse gene erteleme yapılır. Bunun nedeni testlerin bazen erken dönemde sonuç vermemesidir.
 

Bu arada eÄŸer acil ameliyatı gerektirecek bir durum varsa test pozitif ise ya da ateÅŸ, halsizlik, gibi ÅŸikayetler var ise tüm ameliyathane ve servis alanlarının ve hasta teması olacak asansör dahil tüm alanların planlanarak ameliyatın gerçekleÅŸtirilmesi mümkündür.

​

EÄŸer testimde korona virüs çıkarsa en yakın ne zaman ameliyat olabilirim?


Öncelikle iyileÅŸtikten sonra iki kez üst üste testin negatif olması, yani normal çıkması gereklidir. Ayrıca hastalık çok hafif geçse dahi akciÄŸer ve kalp durumunun tekrar anestezi ve diÄŸer hekimler tarafından kontrolü ve onayı gereklidir.

 

Hastaneye Ameliyat için gittiÄŸimde Korona Kapar mıyım?

​

Hastanelerin büyük çoÄŸunluÄŸunda korona virüs olan ve olmayan servisler ve bunlara bakan personel birbirlerinden fiziki olarak ayrılmıştır. Servisler, odalar, ameliyathaneler düzenli sterilizasyondan geçirilirler. Yine de insanın bulunduÄŸu her ortamda risk olacaktır. Hiçbir semptom vermeyen insanlar korona saçtıklarını bilmeden gezmektedirler. Aslında hastaneler en kontrollü ve insanların en çok dikkatli davranmaya alıştığı yerler haline gelmiÅŸtir. AlışveriÅŸ merkezleri, marketler hastanelere göre çok daha fazla risk taşımaktadır. Dolayısı ile dünya üzerinde korona kapma ihtimalinizin sıfır olduÄŸu tek yer izolasyonda ki evdir.

​

Öneriler:

​

Ameliyat için karar verdiÄŸinizde ÅŸunları öneririm:

​

  • Doktorunuzdan, hastane de bulunacağınız ortamlar ve sizinle ilgilenecek personel için bilgi alın.

  • Dışarıda geçireceÄŸiniz süreleri azaltmak için tam bir plan yapın ve gittiÄŸiniz ortamlara randevulu giderek iÅŸinizin hemen bitmesini saÄŸlayın.

  • Hastanede geçireceÄŸiniz zamanı azaltmak için ameliyat öncesi, sonrası yapmanız gerekenleri öÄŸrenin.

  • Ameliyat anestezi tekniÄŸi olarak ortopedi ameliyatlarında genel anesteziyi olabildiÄŸince kullanmıyoruz. Daha çok bölgesel, spinal, epidural anestezileri kullanmaya çalışıyoruz.

  • Ameliyat sonrası yoÄŸun bakım gerektirecek durumlar varsa bunun planlamasını doktorunuz size anlatacaktır.

  • Ameliyata karar verir vermez günlük sıvı, su alımınızı disiplinli ÅŸekilde düzenleyin. Günlük 2 litre su içmek ameliyat öncesi direncinizi artıracaktır.

  • Durumunuza göre takviye ilaçlarını, vitaminleri, çinko, C vitamini vs. doktorunuz size söyleyecektir.

  • Ameliyat gününe kadar yapabiliyorsanız bölgesel kuvvetlendirme egzersizlerinizi doktorunuza sorarak yapın.

bottom of page