top of page

Kemik Tümörü Nereye Gider?

Tümörün Huyunu Bilmek…
 

Sıklıkla başıma gelen bir durumdan bahsedeceÄŸim. Ä°yi ya da kötü huylu olsun, bir tümör haberi verdiÄŸimde, hastalarımın o andan itibaren söylediklerimin yarısını ancak iÅŸittiklerini ve anlatılanları farklı yorumlamaya açık bir zihin yapısına büründüklerini bilirim. Bu durum çok normaldir ve saÄŸlıksız bir tepki deÄŸildir.
Burada biraz nefes alıp tüm sorulara biraz zaman bırakarak ilerlemek gerekir. Üstelik hastam maalesef küçük yaÅŸta ise bu durum ebeveyn için ileri derecede zordur. Teyit edilmesi için ne gerekiyorsa en hızlı ÅŸekilde yapılacağını bilmek önemlidir.

 

Dünya durur!

​

Kemik tümörü lafı kulaÄŸa çok korkutucu gelir. Ancak ‘tümör’ lafı latin dilinde tümsek, ÅŸiÅŸme, çıkıntı anlamında bir kelimedir. Yani tümör denilince sadece kanser kastedilmez; daha çok olmaması gereken bir çıkıntıyı anlatmak isterken kullanırız. Tümör hem iyi huylu, hem kötü huylu kitlelerin çıkıntı yapmış durumlarını anlatmak için kullanılır. Kemik tümörü var denildiÄŸinde kemikte normal olmayan bir yapı olduÄŸunu anlatmış oluruz ama bu mutlaka kötü olduÄŸu anlamına gelmez.

 

Bu arada biz doktorlar tümör lafından çok kitle lafını daha çok kullanmayı severiz.

 

Ä°lk anda bir ÅŸiÅŸme veya kitle ile karşılaşınca teyit olana dek tümörün huyu konusunda nötr kalmak önemlidir. Aşırı rahatlık ve aşırı telaÅŸ, ikisi de aynı derecede sakıncalıdır. O aÅŸamada bu kötü huylu da olabilir ya da iyi huylu da olabilir laflarının pek yardımı olmayacaktır. Burada doktorlar teyitin en doÄŸru ÅŸekilde olmasını isterler ve bunun en saÄŸlam yolu biopsidir.

kemiktumoru_02-1152x1536.jpg

MR ile bir tümörün kötü huylu olup olmadığını ancak % 84 oranında anlayabiliriz, yani bu yüzde yüz deÄŸildir. Ancak hekim tecrübesi, klinik bulgular, Röntgen, tomografi, sintigrafi ile bu oranı artırmaya çalışırız.

​

ÇoÄŸu zaman tümörün iyi olduÄŸu tetkiklerden o kadar bellidir ki hızlı ÅŸekilde hastamızın rahatlamasını saÄŸlayacak güvenimiz olur.
Çok nadiren tümör kötüdür ve ne kadar kötü olduÄŸunu anlamak için bunun yakın incelemek gerekir.

​

Kötü tümörlerin yani kanserlerin de alt türleri vardır, kötünün iyisi, kötünün kötüsü vs gibi kabaca söylesek de biz bunu istatistikler ile düÅŸünmeye alışmışızdır.


Yani, Cure (tamamen tümörden kurtulmuÅŸ olmak) ,
hastalıksız saÄŸ kalım süresi, hastalıkla saÄŸ kalım süresi, tümörü yok ettikten sonra nüks oranları gibi istatistikler ile tedaviyi belirlememiz gereklidir.

​

Kemik tümörlerinin huyları türleri kadar fazladır. Oldukça fazla tür kemik tümörü vardır. Bu kitlelerin davranış ÅŸekilleri, yapıları, bir çok farklı denenmiÅŸ tedaviye alınan cevaplar ve prognoz dediÄŸimiz insana yaÅŸattığı süreç didik didik edilmiÅŸ ve oluÅŸan bilgi birikimi ile ileri sınıflamalar yapılmıştır. Sınıflama dışı tümör davranış olasılıkları da not edilmektedir.

​

Ancak burada huylarını pratik olduğundan 3 kategori altında anlatacağım:

kemiktumoru.jpg

Ä°yi huylu kemik tümörleri (Selim-benign): Bazıları oldukça büyük çıkıntı yapsa da insan yapısına ve yaÅŸamına kasetme ihtimalleri çok düÅŸük olan gruptur. Büyüyebilirler ama yayılmazlar ve tedavi sonrası nüks etme ihtimalleri çok ama çok düÅŸüktür. Birkaç isim saymak gerekirse osteokondrom, osteoma, nonossifiye fibroma, enkondrom, basit kemik kisti bunlardan sık rastlanılan bir kaçıdır.

​

Lokal agresif ( bulunduÄŸu yerde kötü davranan kitleler): Bu türlerin baÅŸka yere sıçrama ihtimalleri çok düÅŸüktür ama bazı türleri için imkansız da deÄŸildir. Çıktığı kemiÄŸin ÅŸeklini bozarak fonksiyonunu etkiler, aÄŸrı yaparlar. KemiÄŸin ÅŸeklini ciddi ÅŸekilde bozabilirler. Tedavi sonrası nüks etme ihtimalleri vardır. Bazı türleri kötü huyluya dönüÅŸebilir.

​

Kötü huylu kemik tümörleri (Habis- malignant): Bu türler oldukça nadir görülür. Genellikle tek bir tedavi yetmez ve vücuda yayılma, yani metastaz yapma olasılıkları yüksektir.

Kemik tümörü olduÄŸu nasıl anlaşılır:

​

BaÅŸtan söyleyelim; bir tümör fark edildiÄŸinde iyi mi kötü mü olduÄŸunu anlamakla kendiniz uÄŸraÅŸmayın. Ä°nternet, Google, dünyayı başınıza yıkacak kötü haberlerle göze çarpar.

Kötü olaylar daha çok ilgi uyandırdığından daha çok yazılır ve okunur.
Kemik tümörleri çok iyi huylu olsa da bazen aÄŸrı hatta ateÅŸ dahi yapabilirler.
Bazen de kötü huylu tümörlerde hiçbir ÅŸikayet olmayabilir.

​

Alarmlar


Vücudun uyarı sistemi önemlidir, bunlar varsa

  • Ele gelen ÅŸiÅŸlik,

  • AÄŸrı, (genelde künt olarak tarif edilir)

  • Gece uyandıran aÄŸrı

  • DüÅŸme çarpma sonra hafif de olsa normal süresinden fazla devam eden aÄŸrılar; çarpmalar, düÅŸmeler tümör yapmasa da sessiz tümör olan bir yerde aÄŸrı baÅŸlatabilir.

  • Nedensiz ateÅŸ

  • Eklem de takılma, ÅŸiÅŸme

  • AÄŸrılı bölgede vücudun simetrik diÄŸer taraflarına göre daha fazla miktarda damarlanma görülmesi

  • ​

Her ÅŸiÅŸlik kanser ya da kemik tümörü deÄŸildir!

​

  • Enfeksiyonlar,

  • lokal ödemler,

  • kas spazmları,

  • kas yırtıkları,

  • bursitler,

  • iyileÅŸen çatlaklar/kırıklar

  • alerjik reaksiyonlar gibi bir çok neden vücutta sert ÅŸiÅŸlik yapabilir ve bu bazen kemik tümörü olduÄŸunu sanmanıza yol açabilir

​

Ne yapmalıyız?

​

Biraz duralım…
Bir kitle olduÄŸunu öÄŸrendiÄŸimiz anda kötü huylu olup olmadığını o an bilmek çok önemlidir artık. Gece rahat uyumak ve bundan kurtulmak için hemen plan yapmak gerekir. Ä°yi ya da kötü huylu olduÄŸundan bağımsız olarak, bazı insanlar da ciddi bir ÅŸey olmadığına dair büyük bir inanç vardır, bazılarında ise tam tersidir.
Olumlu olmak, iyi dinlenmek çok önemlidir ve bir savaÅŸ verilecekse buna karşı en iyi halde baÅŸlamak gerekir.

TelaÅŸ ve aşırı üzüntüler iÅŸleri daha zor halletmenize yarar ancak.

​

Ä°lk muayene sonrasında Röntgen, MR, BT, Sintigrafi gibi görüntüleme tetkikleri ve bazı kan tetkikleri ile gerçekten kötü huylu bir tümör olup olmadığını anlamaya çalışırız. Ancak basit bir yaÄŸ bezesi olarak görünse de en önemli tedavi biopsi sonucunu aldıktan sonra kararlaÅŸtırılacaktır.

​

Ne yapmalıyız sorusunun cevabı biopsi sonucundadır. Tümör tedavisinde en önemli karar patololojini kararıdır. Bu olmadan tahminen yapılan iÅŸler çok büyük zararlara yol açabilir. Özellikle kötü huylu tümörlerde tek bir doktor ile tedavi yapılmaz. Bütüncül bir disiplinler arası koordinasyon ile elimizde bulunan tüm imkanlar ile kitlenin bilinen denenmiÅŸ ve istatistiÄŸi yapılmış tedavilerine baÅŸlanır. Kas iskelet sistemi onkoloÄŸu, patolog, radyasyon onkolojisi, ekstremite koruyucu ortopedik cerrahi, Plastik ve rekonstrüktif cerrahi gibi bölümler iÅŸ bölümü yaparak tedaviye baÅŸlarlar.

​

Biyopsi Çok Önemlidir.

​

Bio biyolojinin (yaÅŸam) ‘biyo’sundan gelir, opsi de görmek anlamındadır.
Yani biyolojiyi- yaÅŸamı görmek anlamında bir kelimedir.

​

Biyopsi ya tümörün ufak kısmını , ya da bazen bütününü alarak patolog tarafından laboratuvarda incelenmesi demektir. Bazen tam anlamı ile kitle karakterini anlamak için özel boyamalar yapmak lazım gelir ve zaman alabilir. Kemik dokusundan alınan biyopsilerde kemiÄŸin eritilip hücrelerin görülmesi için 10-15 gün süresine dek uzayabilen bir zamana ihtiyaç olabilir.

​

Biyopsi de önemli noktalar:


Benim önerim tümör ameliyatını yapacak hekimin kendisi tarafından biyopsi alınmasıdır. Biyopsinin iÄŸnesinin giriÅŸ noktası ve iÄŸnenin yolu sonradan cerrahi planını zorlaÅŸtırmamalıdır. Tümörün biyopsi yapılacak bölgesi önceden belirlenmelidir. Yeterli miktarda alınmasına çalışılmalıdır. Kemik iskelet sistemi patologları tarafından incelenmelidir. Biyopsi iÄŸnesinin giriÅŸ yeri ve alınan dokunun yeterliliÄŸi ve alınma bölgesi önemlidir.

​

Biyopsi türleri:


Kapalı biyopsiler:


Ä°ÄŸne biyopsileri- Tru-cut, Jamshidi gibi özel iÄŸneler ile lokal ya da kısa süreli genel anestezi altında yapılan iÅŸlemdir. Ä°ÄŸne ile cilt kesilmeden minik bir parça alınır ve laboratuvara gönderilir. Ultrasonografi ya da tomografi yardımı ile yapılabilir.
Ä°nce iÄŸne aspirasyon biyopsisi: genellikle yumuÅŸak doku ya da sıvı halde ki kitlelerde aspirasyon yani sıvıyı çekerek elde edilir.

​

Açık biyopsiler: Ä°ÄŸnenin alamayacağı yer ve durumlarda cildi açarak bir parça almak gerekebilir. Genellikle kısa süreli anestezi ile alınır.


Eksizyonel biyopsi: Kitlenin bir seferde tamamının çıkarılarak patolojiye gönderilmesidir.

​

Frozen Biyopsi: Ameliyathane de patoloÄŸun bizzat bulunup dokuyu incelemesi iÅŸlemidir. Kemik tümörlerinde kemik ya da kıkırdak dokunun özelliÄŸi nedeni ile inceleme zorluÄŸu yüzünden frozen biyopsi iÅŸlemi nadir kullanılır. Bazen zaman kazanmak amacı ile frozen biyopsi yapılır , eÄŸer net inceleme yapılamıyorsa ameliyat sonlandırılıp laboratuvarda incelendikten sonra tedavi edici ameliyat yapılır. Ameliyat sonrası bölgede geride kitle kalıp kalmadığı da kontrol edilebilir.

​

Biyopsi sonrasında kitlenin durumu belli olduÄŸunda ortopedi uzmanı, medikal onkolog, radyasyon onkoloÄŸu, patolog tedavi için yolu belirlerler.

bottom of page