top of page

Egzersize başlarken.. Karar verdikten sonra zorlukları nasıl aşarız?

Covid19 nedeniyle uzun süren eve kapanma döneminde insanlar artık hareketin önemini daha çok anlamaya baÅŸladılar.
DoÄŸanın, yürümenin ve geniÅŸ bir özgürlük ile hareket etmenin özlemi bir çok ÅŸeyin önüne geçti.
Ä°nsanoÄŸlu daha az hareket etsin, daha az enerji harcasın diye evler, yollar, eÅŸyalar icat edip günlük konforu artırmış hareket ihtiyacı da giderek daha çok azalmış durumda. Tabi gereksiz enerji israfını ortadan kaldırırken bununla saÄŸlığımızı kötü etkilemeyi istemeyiz. Evde otururken yürüme ihtiyacı ile belirginleÅŸen egzersiz ihtiyacı yaz aylarında giderek artacaktır .
Nasıl yapmamız gerektiÄŸi konusunda ise aslında elimizdeyeterince bilgi var. Egzersizin faydalarına burada bir göz atarsanız ilk motivasyon tamamlanır.

Kilom fazla, egzersiz zarar verir mi bana?
Birdenbire zorlayıcı hareketleri yaparsanız evet…. Egzersize baÅŸlamanın usulü vardır. Bu usuller zorlanmaz ise kilonun zararı olmaz.
Kilolu insanlar da kemikler daha saÄŸlam olur. Kemiklerin üzerinde sürekli yük olduÄŸundan erimesi de zor olur.
Hareket berekettir sözü sanki, vücut yapımız için söylenmiÅŸ bir sözdür. Bu konuda en güzel dersi kemik erimesi konusunda aldık. Önce uzaya giden astronotlar biraz uzunca kalınca kemikleri, kıkırdakları, kasları erimiÅŸ olarak dünyaya döndüler. Biliriz ki vücudumuz bulunduÄŸu ortam ile bir denge kurar . Bırakın uzayı yüksek bir rakıma çıktığınızda 2 adım atmanız bile mesele olur. Tibet’e giden turistler bu nedenle ÅŸaÅŸkına dönerler. Alışmaları ciddi zaman gerektirir. Bu dengeler belirli bir ortamda yaÅŸamaya devam ettikçe kurulur diÄŸer yandan bedenimiz çevrenin yıpratıcı etkileri ile savaşırken yaÅŸlanma devam eder. Esneklikler azalır, kaslar kaybolmaya, kemikler erimeye, eklemler kireçlenmeye baÅŸlar. Ä°nsanoÄŸlu da bu konuda da uzaktan kumanda konforu ile baÅŸ etmek ister. Birkaç ilaç ile kurtulmayı hayal ederiz. Hatta böyle ilaçları geliÅŸtiren insanlarda ne olması gerektiÄŸini bütünsellikle görmeye zamanla baÅŸlamışlardır. Kısa sürede kemikleri eriyen insanlara verilen ve çok havalı ilaçların egzersiz olmaz ise sadece kemikleri sertleÅŸtirdiÄŸi ortaya çıktı. Üstelik kemik sertleÅŸmesine baÄŸlı kırıklar oldu. Egzersiz yapan insanlarda ise oldukça yüksek baÅŸarılar elde edildi. KemiÄŸi yoÄŸunlaÅŸtırmanın yanında esnekliÄŸini de artıramazsak saÄŸlıklı olamayacağımızı öÄŸrendik.
Günlük hareketlerin de egzersiz olmadığı ortaya çıktı. Zaten günlük iÅŸler için yapılan hareketler genellikle bir dirence karşı ve tekrarlı yapılmadığından vücut diriliÄŸi için hiçbir iÅŸe yaramıyorlar. Tabi ki alışveriÅŸ için yürümek, temposuz yürüyüÅŸler, çamaşır katlamak, temizlik, bulaşık makinesi doldurmak vs gibi hareketler hiç yoktan iyidir diyor ve konumuza geçiyoruz. Kilo almak kemik üzerinde sürekli bir yük oluÅŸturduÄŸundan zayıf insanlarda kemik erimesi daha çabuk ve daha ağır görülmektedir. Ama kilo almanın da kemik üzerine olumlu görülen etkisi kalp, akciÄŸer, eklem aşınmaları yarattığı düÅŸünüldüÄŸünde solda sıfır kalır. Sahip olduÄŸunuz bedenin acılarını siz yaÅŸarsınız ceremesini de sevdikleriniz çeker. Bu bedene sahip çıkmak ise yaÅŸamınızın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Hastalık olunca sosyal güvenlik kurumunun kanatları altında sorunun çözülmesini bekleyerek bir hayat geçirirken, hastalık sürecinde Hareket sisteminin

Hayatta her ÅŸeyin dengesi olmalıdır. Hareket etmek kas iskelet sisteminin çok önemli bir ihtiyacıdır. Hareketsizlik, hareket etmek için var olan bir sistemin varlık nedenini ortadan kaldırır.

Spor merkezi üyeliÄŸimi bir türlü kullanmadım, boÅŸuna para ödedik…

Açık hava da yapılan egzersiz ve hareketlerin kapalı ortamlarda yapılan egzersize göre daha iyi olduÄŸunu söyleyebiliriz. Büyük kentlerimizde insanlarımız ve özellikle orta yaÅŸ grubu, spor için giderek daha çok istemeye baÅŸladı. Bu çok iyi bir geliÅŸme. Ancak kentlerimizin yapısı buna halen yeterince elveriÅŸli olamadığı için büyük, küçük spor merkezleri açıldı..Pilatesler reformerlar, body, vs vs… Åžimdi de güvenli ormanlık alanlar açılmaya baÅŸlandı ki gelecekte sivil toplumun isteÄŸi daha çok göz önüne alınacak diye umuyoruz.
Atatürk’ün ‘’SaÄŸlam kafa saÄŸlam vücutta bulunur’’ sözü kadar deÄŸerli bir spor sözü bilmiyorum ben. Spor yapmaya baÅŸlamak zor olabilir, hele ki uzun zamandır yeterli hareket yapılmamış ise , ancak spor yapmaya baÅŸlayanlar ilk etkiler geçip vücut toparladıktan sonra bunu bırakmak istemezler.
Yeterince hareket etmediÄŸinizde bunun bir ihtiyaç olduÄŸunu idrak etmeye baÅŸlarsınız. Zamanla sevdikleriniz, arkadaÅŸlarınız size egzersizin öneminden bahsetmeye baÅŸlar ve yürümenizi önerirler, bazen de doktorunuz egzersizi artırmanız gerektiÄŸini söyler. Buraya kadar güzel de bir türlü ‘baÅŸlamak’ zor gelir.
Uzun zamandır egzersiz yapmamış iseniz;
vücudunuzu toparlamak için gerekli olan egzersize baÅŸlamak için motivasyonu, zamanı, imkanları nasıl bulacaksınız?
Hangi egzersiz türü size uygun?
Egzersize baÅŸlamadan önce bir check-up gerekir mi?

shutterstock_1684787092.jpg

Egzersize baÅŸlamak için motivasyonu, zamanı, imkanları nasıl bulacaksınız?

Egzersize baÅŸlamak için bir motivasyon gerekiyorsa bunun bir doktorun önerisi ile olması en zorudur. Zamanında egzersiz yapılmadığı için hareketsizliÄŸin getirdiÄŸi silsile sonucu, artık bir hastalık yüzünden, egzersize baÅŸlamak zorundasınızdır. Bu güçlü bir motivasyon olsa da elbette en az tercih edilenidir. 40 yaÅŸ sonrası, giderek yaÅŸlanmanın etkileri daha çok fark edilir.. buna karşı koymanın yolu ise düzenli yıpratıcı olmayan hareket ve egzersizleri yapmaktır. Egzersiz yapabilen insanların ne kaybettiÄŸini düÅŸünerek iÅŸe baÅŸlayabilirsiniz. Ben size söyleyeyim; Hiçbir ÅŸey kaybetmiyorlar. Üstüne özenilen bir formları oluyor.
Zaman darlığı?
Özellikle ÅŸehirde yaşıyorsanız zaman kıtlığı bahanesi oldukça etkili bir bariyerdir. Bunu aÅŸmak için;
Kendinize egzersiz yaptırma imkanlarının nerede ve hangi zamanlarda olabileceÄŸini bir kağıda mutlaka yazın. Bunu akıllı telefonda ki hatırlatıcılara da kaydedin. Burada ciddiyetle karar vermeniz lazım. Vücudunuzu sizden baÅŸkası yaÅŸamıyor sonuçta, iyi hissetmek ve saÄŸlıklı olmak iÅŸinize geliyorsa bunu çok ciddiye alın.
En fazla ihmale uÄŸrayanlar esnek kiÅŸisel programlardır. Grup sporları ya da bir arkadaÅŸ ile yapılan programlara uyulması daha kolaydır. Böylelikle kaytarma isteklerinizi nispeten öldürmüÅŸ olursunuz.
3 hafta kuralı: bir egzersizi baÅŸlangıçta 3 hafta süresince düzenli yaparsanız bir alışkanlık oturur. 21 gün boyunca kendinizi buna ayarlamanız gerekir. Spor ya da egzersiz yapmanın iyi hissettirdiÄŸini anladıkça diÄŸer ikincil ÅŸeyler önemsiz olmaya baÅŸlar ve zaten kendi disiplininiz geliÅŸir. Özsaygınız artmaya baÅŸlar.
Egzersiz süreleri: egzersiz süreleri baÅŸlangıçta 20 dakika olmalı ve 1 saatlik sürelere zamanla çıkılmalıdır.

Günlük koÅŸturmaca içinde zaman ayarlamak ise apayrı bir mesele olarak gözde büyür. Hele ki trafiÄŸi bol bir yaÅŸamınız varsa bu iyice içinden çıkılmaz görünebilir. Oturarak çalışan insanlarda basit youtube videolarından görülebilecek egzersizleri bile mutluluk anlamında ve saÄŸlık için fark yaratır.
Egzersiz baÅŸlangıçta zorlayıcı olmamalıdır.
Neyse, eÄŸer uzun zamandır egzersiz yapmamışsanız aile hekiminiz ya da tanıdık bir doktor ile görüÅŸün. Gerekiyorsa tetkiklerinizi tamamlayın.

Uzun zamandır egzersiz yapmamışsanız ağırdan almak gerekir.
Tüm vücudu çalıştıran egzersiz türlerini belli kasları çalıştıranlara tercih etmek lazım.
Farklı türde hafif aktiviteler olmalı
Ağırlık çalışılmamalı, forma yönelik hareketler yapılmalı
Kol, bacak, bel esneklik hareketlerine ve hareket açıklığı egzersizlerine öncelik vermeliyiz
Çok basit hareket silsileleri ile egzersize baÅŸlamalıyız
50 yaÅŸ üstü ve yıllardır egzersiz yapmamışsanız bir fizyoterapist ile baÅŸlamayı veya egzersiz sınıflarına katılmayı ciddi ÅŸekilde deÄŸerlendirin.
Bu konuda evde kapalıyken dahi telesaÄŸlık üzerinden fizyoterapistler ile çalışmak size özel hareketleri anlamak için en doÄŸrusudur.
Youtube kanallarında yaşınıza uygun 5 dakikalık ev egzersizleri ile baÅŸlayıp giderek bu süreleri 1 saate kadar çıkarabilirsiniz. Egzersiz yaparken camları açıp evi havalandırmak doÄŸru olur.
Asla ama asla vazgeçmeyin, tutarlı olun. 3 haftayı tamamladığınızda artık sular kendiliÄŸinden akacaktır zaten.

bottom of page