top of page

Donuk Omuz / Sert Omuz

Donuk omuz nedir? Sert omuz nedir?
‘DonmuÅŸ omuz ya da donuk omuz’ olarak nitelenen durum omuz ekleminin ileri derecede hareketlerinin kısıtlanarak aÄŸrılı hale gelmesidir. Hareketler ileri derecede kısıtlıdır fakat çekilen röntgenler normaldir. Omuz eklemi hareketleri koltuk altı bakımını yapamayacak kadar çok kısıtlanabilir.

DonmuÅŸ omuzda, omuz kapsülü kalınlaşır ve sert ve sıkı hale gelir. Yapışıklıklar olarak adlandırılan kalın doku bantları geliÅŸir. ÇoÄŸu durumda, eklemde daha az sinovyal sıvı vardır.

Sert omuz ise hareketler kısıtlıdır ve bunun belli açık bir sebebi görülebilir. Omuz ekleminin sertleÅŸmesinin bir çok nedene baÄŸlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sertlik ile ilgili olarak kullanılan tanımlama da kafa karıştırıcı olduÄŸundan burada öncelikle tanımları yazmak istiyorum:

Sert omuz (Stiff shoulder): Omuzun kendi hastalığına (örneÄŸin kırık sonrası) ya da baÅŸka bir hastalığa baÄŸlı olan, omuz hareketinin ileri derecede kısıtlı olmasına denir.

Donuk omuz (frozen shoulder): Bu tanım kendiliÄŸinden olan ve sebebi net olarak bilinmeyen ileri derece eklem kısıtlılığı için kullanılmalıdır.

Donuk omuz nasıl anlaşılır?
Omuz ekleminin çalışmasını bir vince benzetebiliriz. Bu vincin kabloları sinirler,motoru kaslar, dayandığı noktayı omuz eklemi, omuz ve kolu da vincin kaldıraç kolları gibi düÅŸünün. Bu vincin kablosunda bir kopma, motorunda bir bozukluk olduÄŸunda farklı nedenlerden dolayı harekete geçemez. Omuz ekleminde sadece kabloda yani gelen elektrikte bir kesilme olursa omuz eklemini baÅŸka biri kolu tutup hareket ettirebilir buna pasif hareket denir. Ama kaslarda ya da eklemin kendinde bir bozukluk varsa pasif olarak da kolu hareket ettiremezsiniz. Ä°ÅŸte sert omuzda pasif hareketleri yaptırmak mümkün deÄŸildir.

Donuk omuzda hangi ÅŸikayetler olur?
DonmuÅŸ omuzdan kaynaklanan aÄŸrı genellikle künt ve ÅŸiddetlidir. Genellikle hastalığın erken döneminde çok kötüdür ve kolunuzu hareket ettirmeye çalışırken artar. AÄŸrı genellikle dış omuz bölgesi ve bazen üst kol üzerinde bulunur. Gece aÄŸrısı uyandıracak kadar çok olabilir. Hareketler ileri derecede kısıtlanmıştır ve kısıtlanma zaman geçtikçe artar. Aylar içinde bu kısıtlılık artar, kısıtlılık arttıkça istirahat aÄŸrısı azalabilir.

Sert omuz hangi hastalıklarda daha fazla görülür?
Nörolojik hastalıklar
Tiroid hastaları
Diabet hastaları
Kanser hastaları
Böbrek hastaları
Sigara içenler
Parkinson hastaları
Dupuytren hastaları
Genetik bazı hastalıklar
Donuk omuz inme (serebrovasküler hastalık) geçirmiÅŸ hastalarda rehabilitasyon esnasında genellikle geç farkedilir. Hastanın zaten inme sebebiyle etkilenmiÅŸ kolunda bir hareketsizlik olduÄŸu bilindiÄŸi için donuk omuz farkedilmeyebilir.

DonmuÅŸ omuzda, omuz kapsülü (eklemi çepeçevre saran kılıf) kalınlaşır ve sert ve sıkı hale gelir. Yapışıklıklar olarak adlandırılan kalın doku bantları geliÅŸir. ÇoÄŸu durumda eklemde daha kalitesiz bir sinovyal sıvı vardır.

Hastalığın gelişim aşamaları nelerdir?
1. Aşama: Donma Başlangıcı

“Donma” aÅŸamasında, omuzda gittikçe artan bir aÄŸrı hissedilir. AÄŸrı kötüleÅŸtikçe, omzunuz hareket açıklığını kaybeder. Donma süreci 6 hafta ila 9 ay arasında sürer.

2. AÅŸama: Donuk Dönem

Artık sertlik çok fazladır , aÄŸrı azalmış olur.

4 ila 6 ay sürebilen bu aÅŸamada günlük iÅŸleri yapmak çok zordur. bazı hastalar özellikle nörolojik hastalıklarla geliÅŸmiÅŸ donuk omuzların bir kısmı bu aÅŸamadan ileri gidemezler.

3. AÅŸama: Çözülme

Omuz hareketi yavaÅŸ yavaÅŸ “çözülme” ye baÅŸlar. Normale tam dönüÅŸ veya normal güç veya diÄŸer omuza yakın hareket 6 aydan 3 yıla kadar sürebilir.

Bu hastalık genellikle kendiliÄŸinden çok uzun sürelerde zahmetli de olsa iyileÅŸebiliyor. Ancak bir insan için 3 yıl sakat ve mutsuz yaÅŸamak kolay olmaz ve gereksiz ve ciddi bir zaman kaybı olur.

Muayenede neler yapılır?
Muayenede ÅŸikayetleri ve tıbbi geçmiÅŸinizi konuÅŸtuktan sonra,hareketin sınırlı olup olmadığını ve hareketle aÄŸrı olup olmadığını görmek için omzunuzu dikkatlice her yöne hareket ettiririz. Bir baÅŸkası siz tamamen kolu serbest bırakmışken omzunuzu hareket ettirdiÄŸinde bu hareket aralığına “pasif hareket aralığı” denir. Doktorunuz bunu, omzunuzu kendi başınıza hareket ettirdiÄŸinizde gösterdiÄŸiniz hareket aralığı ile karşılaÅŸtıracaktır (“aktif hareket alanı”). DonmuÅŸ omuzlu kiÅŸilerin hem aktif hem de pasif olarak sınırlı hareketleri vardır.

Röntgenler kemiÄŸi ve eklemin aralığının saÄŸlığını anlamak için çekilir.

MRI yumuÅŸak dokularda ki sorunlar ve kas tendon yırtıkları için istenir.

Donuk omuz tedavisi nasıl yapılır?
DonmuÅŸ omuz kendi başına iyileÅŸmesi 3 yıla kadar sürebilir.

Tedavinin odak noktası, aÄŸrıyı kontrol etmek ve fizik tedavi yoluyla hareket ve gücü geri kazanmaktır.

Ameliyatsız tedaviler
Erken tanı ile beraber aktif tedavi baÅŸlanan hastalarda ameliyat gerektirmeden iyileÅŸme ÅŸansı yüksektir. Zaten ameliyat gerekse dahi sonradan fizik tedavi devam ettirilmesi ÅŸarttır. Bazı özel egzersizlerin disiplinli ÅŸekilde yapılması gerekir. AÄŸrı kontrolü için ilaçlar ve gerektiÄŸinde eklem içi enjeksiyonlar kullanılır. Nadir kullanılan yöntemlerden biri de eklemi bol miktarda sıvı doldurup kapsülün gerilip açılmasını saÄŸlamaktır (hidrodilatasyon).

Fizik tedavi
Ä°yileÅŸmek için ana omurga tedavi fizik tedavidir.

Ä°laçlar , enjeksiyonlar ve cerrahiler buna yardımcı olmak için yapılır. Hareketi geri kazanmak için muhakkak özel egzersizler yaptırmak gerekir. Bunlar bir fizyoterapist gözetiminde veya bir ev programı aracılığıyla yapılabilir. Terapi, omuz için germe veya çeÅŸitli hareket egzersizlerini içerir. Bazen, gerilmeden önce omuzun gevÅŸemesine yardımcı olmak için ısı kullanılır. Hastanın kendi kendine yapabileceÄŸi basit gerdirme hareketleri her gün disiplinle yapılmalıdır.

Cerrahi tedavi
Ä°lk aÅŸamada tedavi baÅŸlanmış ve bir iyileÅŸme saÄŸlanamamış hastalarda tercih edilir. Genellikle 2. aÅŸamada cerrahi kararı alınır. 2 tür cerrahi yapılır.

Manipülasyon: Anestezi altında hasta hiçbirÅŸey hissetmezken kasları da tamamen gevÅŸek durumdayken büzüÅŸmüÅŸ olan eklem kapsülü gerdirilerek bir ‘açılma’ saÄŸlanır. Kapalı yapılan bir iÅŸlemdir, hastanede kalmayı gerektirmez. Ä°ÅŸlem sonrası yakın zamanda fizik tedavi devam etmelidir.

Artroskopik gevÅŸetme: Minik bir kesiden kamera ile eklem içine girilir ve kalem gibi aletlerle (radyofrekans ya da shaver) bu yapışıklıklar açılır. Eklem kapsülü kontrollü ÅŸekilde gevÅŸetilir. Sonrasında fizik tedavi ile kuvvetlendirme ve hareket açıklığı korunur.

donuk-omuz-2.jpg
donuk-omuz-3.jpg
bottom of page