top of page

Biseps Tendon Yırtığı

Biseps tendonu nedir?
Pazı adalesi olarak da bilinen biseps kası omuz ile dirsek ekleminin birbirine bağlıyarak kolun motor kuvvetinin önemli bir kısmını karşılar. Biseps iki başlı demektir. Bu adalenin iki başı vardır. uzun ve kısa başlar olarak söyleyeceğimiz bu başlardan uzun olanı omuz eklemi içine girerek eklemin içinde ki kıkırdağa yapışır.

Yırtık nasıl oluşur?
Pazı adalesi (biseps) yaşlılarda iyice dejenere olur, basit ağırlık kaldırmaları, bahçe işleri bu tendonun aniden kopması ile sonuçlanabilir. Genellikle uzun olan baş yırtılır.

Genç insanlarda ise bu tendonun kopması çok zordur, ancak çok ağır işler yapanlar ile başüstü sporlarla ( halter gibi) uğraşan gençlerde biseps tendonun uzun başının eklem içinde kıkırdağa yapışma yerinden kopma olur. Buna SLAP yaralanması denilir.

SLAP Yaralanması nedir?
SLAP (superior labral anterior posterior) yaralanmasını tespit etmek zor olabilir. Bazı özel muayene testleri ile şüphe uyandığında MR ile teyit edilir. Bazen bu yırtığı görebilmek için eklem içine gadolinium maddesi zerk edilerek MR çekilir ve SLAP lezyonu ancak böylece belirir. SLAP lezyonları kendiliğinden iyileşmez; bunun sebebini basitçe adalenin yırtığa bağlı olduğu yeri sürekli çekerek açık kalmasını sağlaması olarak anlatabiliriz.

Şikayetler
Ani olan yırtıklarda genellikle işitilebilir bir sesle beraber omuz bölgesinde önemli olmayan bir ağrı belirir ve pazı adalesinde bir boşluk hissedilir. Hatta omzuda ağrı olan bazı hadstalarda kopma sonrasında bu ağrının azaldığını hissederler. adfale geri çekildiğinde pazı bölgesinde biseps kasında bir birikme olur. Temel Reis pazısı gibi bir hal oluşur.OMuzda şişme ve morarma, çaydanlık gibi birşeyi kaldırırken güçsüzlük hissedilir. Omuz fonksiyonlarında bir değişiklik olmaz.

Tedavi
Biseps adalesi yaşlılarda omuz bölgesinden koptuğunda genellikle cerrahi gerektirmez. Dirseğe yapışma yerinden kopmuşsa cerrahi gerektirebilir. Gençlerde SLAp lezyonu ya da biseps yırtığı cerrahi olarak onarılmalıdır.

bottom of page